Nu de crisis weer voorbij lijkt en veel ontwikkelaars zich opmaken voor een golf aan (nieuw-)bouwprojecten, is de vraag of er intussen een ‘nieuwe economie’ is ontstaan die op eigen benen kan staan. Een economie die een alternatief biedt aan de dominantie van beurshandelaren, hedgefunds en belasting ontduikende multinationals. Biedt deze nieuwe economie ook kansen voor het financieren van een nieuwe toekomst voor historische steden en gebouwen? Ja, zegt Laurens IJsselmuiden, initiatiefnemer van Bouwaandeel, een startend crowdfunding-initiatief met al één geslaagd project.
Een interview met Laurens IJsselmuiden
Waarom ben je met Bouwaandeel begonnen?
De financiering van vastgoedontwikkeling door banken hapert de laatste jaren. Daardoor heeft de hele bouwsector een klap gekregen. Er zijn echter nog genoeg mooie projecten die rendabel zijn om te financieren. Dan denk ik zowel aan nieuwbouw- als aan herbestemmingsprojecten. Zo zijn in de afgelopen jaren al diverse spraakmakende projecten als de Utrechtse VechtclubXL met behulp van crowdfunding gefinancierd. Ook in Utrecht heeft jongerenhuisvester Socius Wonen wel 7 ton opgehaald om een studentencomplex te financieren. Het crowdfunden van vastgoed kan dus heel goed zonder lening van de bank.
Waarom zouden mensen hun geld in een ontwikkeling steken?
Particulieren krijgen geen rendement op hun spaargeld en je ziet dat mensen steeds bewuster en actiever met hun geld om willen gaan. Crowdfunding is in opmars omdat via internet en social media projecten goed te promoten zijn. Als de projecten mensen aanspreken, bijvoorbeeld omdat het hun leefomgeving verbetert, dan zijn velen bereid om te investeren. Zeker als er ook nog een leuk rendement tegenover staat. Het voordeel van financiering via crowdfunding is de marketingkracht voor projecten. Investeerders zijn namelijk direct je toekomstige klanten of gebruikers van het vastgoed. Je schept zo een natuurlijke betrokkenheid.
De huidige campagne van Bouwaandeel, de Gildehof in Doesburg, moet €300.000 opbrengen.
Hoge bedragen binnenhalen via crowdfunding is zeker mogelijk. Het voorbeeld van Socius wonen staat niet op zichzelf. Maar in Nederland staat de crowdfunding van vastgoed staat nog wel enigszins in de kinderschoenen. Toch denk ik dat er een enorme groeipotentie is. Vastgoed is namelijk van oudsher een relatief veilige haven voor investeringen. Bouwaandeel waakt ervoor dat de lening die verstrekt wordt voor een ontwikkeling niet hoger uitkomt dan de getaxeerde waarde van het vastgoed. Daarmee voorkom je onnodige risico’s. We willen met elk project onze basis van investeerders laten groeien. Mensen krijgen daardoor vertrouwen in deze nieuwe vorm van investeren. Uiteindelijk moeten grote projecten van meerdere miljoenen haalbaar zijn om te financieren, dat zie je in de VS nu al gebeuren.
Waarom is het Gildehof in Doesburg een aantrekkelijk project om via crowdfunding te financieren?
Er staat een mosterdfabriek en ambachtelijke winkeltjes die dagelijks toeristen trekken. De crowdfunding-campagne moet uitbreiding in het hofje mogelijk maken met een horecafunctie, een klein museum en drie extra winkels in het hofje mogelijk maken. Uit de huuropbrengsten van alle winkels en het Gildecafé wordt rente en aflossing op de lening betaald. Over de gehele looptijd van de lening (5 jaar) ontvangt een deelnemer 6% rendement op jaarbasis.
Erfgoed heeft een grotere ‘gunfactor’ dan nieuwbouw. Eens of oneens?
Ja, daar ben ik van overtuigd. De Gildehof ligt middenin het Hanzestadje Doesburg. De meeste panden rond de toegangspoort tot het Gildehof zijn 17e-eeuws. Dit zijn prachtige uitgangspunten. Dat er in het historische centrum van Doesburg een ondernemer op een innovatieve manier een project ontwikkelt vormt een belangrijke factor in de crowdfunding-campagne. Een historisch stadje als Doesburg zitten voldoende mogelijkheden voor groei en vernieuwing.
Wat zou je iemand die erover denkt om een crowdfunding project te starten, absoluut aanraden?
Zorg voor een goed en aanstekelijk plan! En voor goed beeldmateriaal, liefst een filmpje. Maak het persoonlijk door het verhaal achter je campagne te vertellen. Je moet mensen verleiden om te investeren door een gunfactor te creëren. Daarnaast moet het een unieke investeringskans zijn met goed rendement. Niet alle projecten zijn direct geschikt voor crowdfunding. Bastiaan van de Kraats, als architect gespecialiseerd in renovatie en restauratie, schetste alvast hoe de geplande uitbreiding eruit komt te zien. Dit biedt potentiële investeerders alvast een kijkje in het vernieuwde Gildehof.
Bouwaandeel is een initiatief van Laurens IJsselmuiden, Hendrik van Zadelhoff, Thijs Weenk en Sander Woertman. In juni 2015 werd het eerste Bouwaandeel-project succesvol gefinancierd. Dichtbij de Arnhemse binnenstad worden drie duurzame woningen met tuin gebouwd, mogelijk gemaakt door de crowdfunding van €100.000. Voor meer informatie, zie www.bouwaandeel.nl