Inleiding

In de vastgoedwereld is een kentering gaande: van schaarste aan gebouwen is al enkele jaren geen sprake meer, wel van grootschalige leegstand. Voldoende aanleiding om de praktijk te hervormen, nieuwe richtingen in te slaan. Maar ook om na te denken hoe de jongste generatie opgeleid moet worden. Sommigen beweren dat je met alleen specialistische kennis in ruimtelijke veranderprocessen tegenwoordig niet ver meer komt. Integraliteit en het leggen van verbindingen zijn sleutelbegrippen geworden. Een nieuwe, jonge generatie professionals kan voorop gaan in het ontstaan van deze nieuwe bouwcultuur.

De Week van het Lege Gebouw, in mei 2014 voor de tweede keer georganiseerd, is daarmee een broedplaats voor de nieuwe bouwcultuur. “Een goed initiatief dat naadloos aansluit bij mijn inzet om door middel van creativiteit en diversiteit de nieuwe bouwopgave weer een stap verder te brengen” – zo omschreef Rijksbouwmeester Frits van Dongen de workshopweek.

copyright Johannes van Assem

De Week van het Lege Gebouw 2014 vond plaats van 22 tot en met 26 mei. Vijftig studenten van vijftien verschillende opleidingen werkten in zes interdisciplinaire teams aan een leegstandscasus van het Rijksvastgoedbedrijf. Met intensieve begeleiding van docenten en experts ontwikkelde elk van de teams een eigen aanpak tegen de leegstand. De workshop werd mede mogelijk gemaakt door de deelnemende opleidingen, het Rijksvastgoedbedrijf, het Atelier Rijksbouwmeester, het H-team en het Nationaal Programma Herbestemming. Organisator was de TU Delft, afdeling Real Estate & Housing, Reinier van der Kuij fungeerde als coördinator van de Week van het Lege Gebouw 2014.

WVHLG_logo-187x300