Het Werelderfgoed Podium in Amsterdam heeft een nieuwe gastcurator aangesteld. Journalist en fotograaf Hans Aarsman ontwikkelt gedurende een jaar speciale presentaties in De Bazel in Amsterdam, geïnspireerd op Nederlands Werelderfgoed. (Je kent hem vast wel van zijn rubriek in de Volkskrant, zijn optreden bij DWDD of zijn recente theatervoorstelling ZELF WETEN). Met de fotowedstrijd ‘Werelderfgoed Thuis’ ging Aarsman op zoek naar werelderfgoed bij jou in de huiskamer. Zondag 14 juni jl. zijn de winnaars bekend gemaakt; bekijk hieronder de winnende foto’s en het juryrapport. 

 Foto: Paul Nieuwenhuizen via werelderfgoedpodium

Hans Aarsman. Foto: Paul Nieuwenhuizen via werelderfgoedpodium

Over de fotowedstrijd

Aarsman: “Bij mijn ouders thuis hing een borduurwerkje van de molens van Kinderdijk. Geen idee wie het gemaakt had of hoe het daar kwam. Ook niet waar het gebleven is. Ik kan me zelfs niet herinneren dat we ooit in Kinderdijk zijn geweest. Maar dat borduurwerkje zit ergens in mijn hoofd en gaat er nooit meer uit.” Werelderfgoed kan dus dichterbij zijn dan je denkt. Met de fotowedstrijd Werelderfgoed Thuis gaat Aarsman op zoek naar vergelijkbare taferelen. Lees het hele interview met Hans Aarsman – Werelderfgoed op de wc 

Werelderfgoed Thuis is een fotowedstrijd met inzendingen van publiek.  Tot 23 mei was het mogelijk met een foto van een werelderfgoed mee te doen met de prijsvraag door de tag #werelderfgoedthuis op Facebook, Instagram of Twitter te uploaden. Alle inzendingen zijn op de Facebook-pagina Werelderfgoed Thuis te vinden. Uit deze inzendingen werd door een vakjury, bestaande uit Erwin Olaf (fotograaf), Rineke Dijkstra (fotografe) en Erik Kessels (creatief directeur van KesselsKramer), negen winnende foto’s gekozen. Het publiek koos de tiende winnende foto.

Het juryrapport

Een makkelijke opdracht was het niet: een foto maken van een borduurwerkje, een schilderijtje, een schaalmodel, een lepeltje met een van de tien Werelderfgoederen die Nederland rijk is. Dat komt neer op met een fototoestel iets weergeven dat zelf al een weergave is. Daar iets boeiends van maken, dan moet je fotografisch speels zijn.

In totaal 150 inzendingen kreeg de jury voorgeschoteld. Sommige mededingers vielen af omdat ze niet een weergave van een werelderfgoed gefotografeerd hadden, maar het werelderfgoed zelf. Anderen vielen af omdat ze geen werelderfgoed hadden gefotografeerd, maar gewoon iets ouds. Niet alles wat oud is, heeft de status van een UNESCO werelderfgoed, beste mensen. De jury noemt de tien voor de zekerheid nog even, we kennen ze inmiddels uit het hoofd: Waddenzee, Beemster, stelling van Amsterdam, Schokland, grachtengordel van Amsterdam, Rietveld-Schröderhuis, Van Nellefabriek, Willemstad-Curaçao, Woudagemaal en Kinderdijk.

123 inzendingen werden uiteindelijk beoordeeld. Niet gillend veel, maar dat werd volledig goedgemaakt door het niveau. Wie zich aan de opdracht had gewaagd, bleek fotografisch inventief te zijn. De jury dacht in een uurtje klaar te zijn, maar het werden er twee.

01            THOM HANNESSEN

Om te bedenken dat je een werelderfgoed in je mond stopt, moet je behoorlijk invoelend zijn. En dan ook nog eens zo spannend een Kinderdijkje vastleggen, dat verdient de eerste prijs.

01 THOM HANNESSEN

02            FEMKE ROUKEMA

Stoppen met roken kan een hoop voordelen hebben. Je kunt er een tweede prijs mee winnen. Zeker als je je laatste pakje tot een monument maakt.

02 FEMKE ROUKEMA

03            KIM VAN SCHIE

Op de zwart-witfoto staat de oma van de inzendster. De bus staat klaar voor de Van Nellefabriek, een personeelsuitje. Twee tijden bij elkaar. Twee generaties bij elkaar.

03 KIM VAN SCHIE

04            REINIER HEUTINK

Een compositorisch hoogstandje. Niet alleen als foto, ook als WC. Een ode aan de grachtengordel die ooit een open riool was.

04 REINIER HEUTINK

05            RUUD KEERS

Ondanks dat er in deze foto weinig respect voor werelderfgoed wordt getoond, moest de jury lachen om dit toonbeeld van monumentaal kannibalisme.

05 RUUD KEERS

06            AFKE VREELING.

De jury was erg gecharmeerd van het lijnenspel en de schaduwen in deze kinderfoto. De grachtengordel als schimmenspel.

06 AFKE VREELING

07            LIDA GOEDE

Van alle geborduurde werelderfgoederen was deze de allermooiste. En de liefste.

07 LIDA GOEDE

08            SOPHIE VAN DE MERWE

De jury is zo benieuwd wat er in het Van Nelleblik zit, de enige manier om daarachter te komen, is deze foto te bekronen.

08 SOPHIE VAN DE MERWE

09            SEBASTIAAN VAN DAMME

In Rotterdam wonen en dan toch een prent van de Amsterdamse Magere Brug in de hal hangen, dan moet je lef hebben. Ze zullen toch niet moeten verhuizen?

09 SEBASTIAAN VAN DAMME

10            MARIANNE LOOSMAN

Wie denkt dat het om de vlakverdeling gaat: de jury was het meest geroerd door de vuurtorenwachter van Schokland zelf, de over-overgrootvader van de inzendster.

10 MARIANNE LOOSMAN

Het publiek koos de foto van Kim van Schie als winnaar. Alle winnende fotografen zijn getrakteerd op een erfgoedgerelateerd cadeautje: an een weekend trip naar Terschelling tot een wellnessdag in Fort Resort Beemster. De fotowedstrijd was de eerste manifestatie van Hans Aarsmans curatorschap voor het Werelderfgoed Podium. Vanaf 1 juni is het Werelderfgoed Podium omgetoverd tot een kijkdoos waarin een selectie van deze huisvlijt uit de woonkamers te zien is. De kijkdoos wordt in september uitgebreid met een tentoonstelling in de centrale hal van De Bazel. Meer info: werelderfgoedpodium.wordpress.com