Platform VOER onderzoekt nieuwe vormen van erfgoedwaardering

De Nederlandse zoektocht naar de nationale identiteit is sterk geënt op de eigen geschiedenis en tradities. Erfgoed kan daarin een baken vormen in een snel veranderende samenleving. Maar de samenleving is voortdurend in ontwikkeling, wat leidt tot nieuwe opvattingen over de betekenis van erfgoed. In een tijd waarin ook de rolverdeling tussen experts en de ‘energieke samenleving’ (bewoners/ondernemers) verandert, is het hoog tijd om samen in gesprek te gaan over de waardering van plekken in onze leefomgeving.

 Samenwerking Platform VOER en Van Eesterenmuseum

Een goed gesprek

Op 11 mei onderzoeken Platform VOER en het Van Eesterenmuseum in een multidisciplinaire publieksbijeenkomst alternatieve vormen voor het vastleggen en waarderen van de betekenis van plekken. In een open brainstorm gaan we op zoek naar mogelijkheden die passen bij de huidige tijd. Hoe zou het waarderen van erfgoed in de toekomst tot stand kunnen komen? Zouden we andere beslissingsmethoden en toetsingscriteria moeten toepassen? Wie doen er mee aan de besluitvorming? Welke rol kan data en techniek spelen en wat betekent een ‘erfgoedstatus’ in de toekomst? Is er naast de officiële monumentenlijst een overzicht van publieksfavorieten nodig?

Kom langs en denk mee!

Het gesprek wordt gevoerd onder leiding van moderator Anita Blom (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) en aan de hand van een concrete case, de Noordoever van de Sloterplas, die wordt toegelicht door architectuurhistoricus Jouke van der Werf (Bureau op het Plein). Vervolgens nodigen we u uit om te brainstormen over nieuwe vormen van erfgoedwaardering, samen met erfgoedexpert Gábor Kozijn (Rijksdienst Cultureel Erfgoed), filosoof Pieter Hoexum (schrijver van “Kleine filosofie van het rijtjeshuis”) en designer Tara Karpinski (ontwerperscollectief Pink Pony Express). Kan alles in potentie erfgoed zijn?

  • Datum: donderdag 11 mei 2017
  • Tijd: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30
  • Locatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Amsterdam Nieuw-West
  • Entree: gratis (vol=vol)
Vooraf aanmelden is verplicht. Wil je erbij zijn? Geef je hieronder op!
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht