Rijksmuseum Amsterdam (c) PlatformVOER

VOER werkt vandaag met uitzicht op het Rijksmuseum aan de opzet van het nieuwe online platform. Er ligt nog geen rode loper, integendeel: de omgeving van het museum wordt met man en macht klaar gemaakt voor de opening. Schilders op de steigers, stratenmakers druk aan het werk, kortom; de laatste werkzaamheden na een langdurige verbouwing.

Welke reacties kwamen er de afgelopen weken over het vernieuwde ‘Rijks’ in de media? Een kleine selectie:

Simon Schama’s lyrische betoog in de Financial Times van 29 maart nog niet gelezen? Doen! Of pak het artikel Herstelde Harmonie uit het tijdschrift 2013/1 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed er eens bij. En wie er geen genoeg van kan krijgen…die kan op Holland Doc de driedelige docu van Oeke Hoogendijk over de tienjarige verbouwing terugkijken.

Tot slot nog een terugblik naar 2001, toen een zaal in het ‘Rijks’ werd heropend maar dan zonder zoveel tromgeroffel als bij de heropening in 2013 – de reacties waren destijds minder positief dan de jubelstemming die er nu rondom de verbouwing hangt. Terecht of niet?

Platform VOER nodigt betrokkenen bij de verbouwing én bezoekers van het Rijksmuseum uit om zich uit te spreken op en met elkaar van gedachten te wisselen.